De multe ori medicii de la noi nu prescriu mai niciun medicament mămicilor care alăptează, pe motiv că acestea vor afecta laptele matern. Mai sunt și situații (trist, dar adevărat din păcate) când nici doctorii nu știu exact dacă medicamentele sunt sau nu nocive, deci preferă să nu le permită mamelor niciunul, ca nu care cumva să greșească.
Dacă aveți un smartphone atunci ați scăpat de aceste probleme, pentru că puteți descărca aplicația LactMed, care vă permite să căutați un anumit medicament și să vedeți singuri dacă e ok să-l iei în timp ce alăptați ori ba.
Informațiile despre medicamente sunt luate din Libăria Națională de Medicină din SUA, așadar nu există riscuri cu privire la corectitudinea lor, iar aplicația este o “bază de date” cu suplimente alimentare și medicamente care pot afecta sau nu alăptatul. Sunt și informații cu privire la substanțele din laptele natural sau sângele copilului sau posibilele efecte adverse pe care le pot avea anumite substanțe.
De asemenea, există și sugestii cu metode alternative, atunci când vorbim despre un medicament cu potențial nociv.
Aplicația LactMed este gratuită și compatibilă cu iPhone, iPod touch și iPad, care au iOS 3.0 sau o variantă mai nouă.
Aceia dintre voi care aveți un smartphone cu Android o puteți găsi pe Google Play, fiind și în această variantă gratuită.