Despre pedepse
Încep cu o imagine de care m-am lovit zilele trecute: eram într-o cafenea și lângă masa la care stăteam era o familie cu doi copii. Cei mici se jucau, iar mama unui dintre ei i-a spus să se oprească. După ce a repetat asta de vreo 3 ori a decis că cea mai bună soluție este să-l pună la colț pe cel mic. Nu mă înțelegeți greșit: nu judec pe nimeni, dar mă gândeam doar că ar fi fost mai bine ca în loc să-l lase la colțul camerei din cafenea timp de vreo 10 minute totul s-ar fi rezolvat mai bine pentru amândoi printr-o discuție, nu? Pedeapsa o văd ca pe o soluție atunci când cineva face un lucru rău intenționat și zău că cei mici nu se încadrează în asta niciodată. Vă și povesteam acum câteva zile despre faptul că pedeapsa nu-i învață pe cei mici să fie responsabili.

Cum putem ghida copii fără a-i pedepsi?

  • Controlul emoțiilor! Dacă părinții nu-și controlează emoțiile, nici copiii nu vor reuși să o facă. Adulții sunt modele pentru cei mici. Piticii se comportă fix cum văd că se comportă ceilalți din jurul lor. E normal să te enervezi și să fii supărat, dar ia o gură de aer, liniștește-te și apoi acționează.
  • Episodul: energie maximă! Atunci când cei mici fug dintr-o parte în alta și sunt plini de energie nu aud ce se petrece pe lângă ei, dacă fix în acest moment începi să le explici ce și cum, atunci nu vei avea parte deloc de atenția lor. În schimb, există și momente (seara când le citiți povești de exemplu) când copiii sunt ochi și urechi și puteți vorbi cu ei în liniște. Același lucru este valabil și atunci când piticii sunt supărați. Ca și adulții ei au nevoie de o perioadă (mai lungă sau mai scurtă) pentru a se liniști și pentru a înțelege ce vor adulții de la ei.
  • Repetiția este mama învățăturii! Nu te supăra că a uitat din nou pachetul acasă, explică-i de câte ori este nevoie că e important să-și ia pachetul la școală pentru a nu ajunge acasă înfometați. Copiii uită, e normal, și durează ceva până învață un anumit lucru.
  • Toate “năzdrăvăniile” sunt expresii are unor nevoi! Copilul are mereu un motiv pentru care face un anume lucru. Nu vrea să facă rău, nu-și dorește să te supere, ci are nevoie de mai mult somn, mai mult timp petrecut cu tine…
  • Timp pentru voi! Închide telefonul mobil, închide PC-ul și televizorul și spune-i celui mic că acum ești doar al lui pentru o perioadă de timp. Ai grijă însă ca în tot acest timp să fii doar al lui și să faci tot ce-ți cere.

Când nimic nu funcționează du-te și ia-l în brațe! De multe ori nu e nevoie de nimic altceva.
Citește toate modalitățile prin care uitați de pedepse pe ahaparenting.com.
Sursă foto: RachelH_/ Flickr.com.