Numai gândul că cineva poate să-ți lovească sau să-ți supere unul dintre copii te scoate din minți, dar există și la această situație o excepție: atunci când cel care face asta este de fapt celălalt copil al tău.
Ce poți face să nu se ajungă la asta? Să încerci să previi astfel de situații prin acordarea de timp! Da, timpul este de multe ori cel mai bun răspuns și vorbim despre timp petrecut cu ambii copii, dar și timp special pentru fiecare dintre ei. Glume, secrete, jocuri numai de ei știute, toate acestea fac ca timpul petrecut cu cei mici să fie un adevărat medicament pentru momentele în care ei sunt supărați. Și încă ceva: nu e frumos ca atunci când sunteți cu unul dintre copii să nu încetați din a povesti despre… celălalt. Voi cum v-ați simți dacă cel mic în loc să stea și să povestească alături de voi ar vorbi mereu doar despre doamna educatoare? Așa-i că se numește gelozie? 🙂
Și totuși ce faci atunci când se întâmplă? Cel mare l-a lovit pe cel mic sau invers? În primul rând stai calm, respiră adânc și dacă încă ești supărat sau supărată fă o pauză de câteva minute în care să te liniștești. După ce vorbești cu cel mic lovit și îl liniștești, explicându-i că fratele sau sora lui nu a vrut să reacționeze așa ce faci? Îl pedepsești pe “vinovat”? Tendința este să faci asta, dar oare nu este și el o victimă?
Niciun copil nu reacționează pentru a supăra pe ceilalți, toți copiii au un motiv pentru comportamentul lor și reacționează într-un anume fel pentru a cere ajutorul sau pentru că sunt supărați dintr-un anume motiv. Vorbește cu el, află de ce este supărat și de ce a reacționat așa, de ce crede că fratele sau sora lui este de vină și de ce a ales violența drept soluție…. credeți-mă că, odată ce el a înțeles că nu celălalt copil este vinovat pentru ceea ce simte, situația se va schimba.
Voi ați trecut prin astfel de situații?
Citiți mai multe pe ahaparenting.com.
Sursă foto: makelessnoise/ Flickr.com.