Mai mult ca niciodată, în această perioadă, mă tot gândesc, documentez și interesez despre ce activități sportive putem să facem pe acasă sau prin zonă. Odată pentru mine, pentru că simt că am ieșit din lâncezeala de iarnă (da, pe aici a fost frig până acum câteva săptămâni) și apoi pentru că văd că domnișoara noastră ar avea nevoie de ceva îndrumări în ceea ce privește sportul. Și pentru că îl văd pe junior super-mega activ și pentru el, sigur, trebuie să pregătim ceva interesant, în viitorul apropiat. Bine, la el e mai simplu acum: merge, aleargă și se dă cu motocicleta lui.
În vara aceasta sunt și Jocurile Olimpice de la Rio și este un moment foarte bun de a prezenta copiilor diversitatea și frumusețea sportului, chiar dacă momentan din fața televizorului. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le știm despre sporturile de la JO, despre regulile și specificitățile fiecăruia… De exemplu, știați că în data de 6 aprilie 1896, s-au ținut la Atena, primele Jocuri Olimpice moderne, la care au participat 285 de atleți din 13 țări? Disciplinele din program erau 12 la număr: scrima, gimnastica, tir, lupte, inot, atletism, ciclism, călărie, velă, greutăți, tenis și canotaj.

Un procent îngrijorător de copii din România (43%) se pare că nu practică nicio activitate sportivă. Și deși se cunosc beneficiile practicării unui sport, cu mai multă sau mai puțină consecvență, beneficii pe toate planurile (fizice, mentale, emoționale), totuși, sunt atât de mulți copii care nu practică nicio activitate sportivă! Oare ce fac acei copii? Să fie de vină electronicele? Să fie puținul timp rămas liber între școală – teme și joacă? Să fie lipsa timpului din partea părinților (păi dacă mama și tata vin de la serviciu la 7 seara sau mai târziu)? Să fie dezinteresul copiilor pentru a practica un sport pentru că nu a fost instaurată o practică distractivă, relaxantă de familie? Sau poate pentru că nu îi văd pe părinții lor deloc interesați de sport? Nu știu care sunt cauzele (și nici n-am căutat să le aflu). Probabil că toate, în anumite procente și încă altele…
Se știe acum (prin diverse studii) că, spre exemplu, copiii supraponderali obțin rezultate cu 11% mai mici la testele național decât cei care au o greutate normală iar exercițiile aerobice cresc abilitățile practice ale copiilor cu 100%. Sau că sportul poate influența caracterul copilului. De exemplu: cei timizi vor căpăta mai multă încredere în ei înșiși prin exersarea sportului în echipă, iar cei foarte activi pot învăța autocontrolul și concentrarea – dedicându-se unui sport mai precis, cum ar fi tirul cu arcul.
Sportul pe care copilul tău ar avea nevoie să îl practice trebuie să fie de asemenea compatibil cu tipul de temperament pe care îl are. Practicarea unui sport îl poate învăța pe copilul tău și cum să piardă. Iar noi, ca părinți, prin experiență, îi putem învăța pe cei mici să-și dezvolte fair-play-ul, să fim un exemplu pentru ei, pentru a le asculta trăirile atunci când pierd. Acasă, în brațele noastre, AU VOIE să fie supărați, furioși, triști, dezamăgiți, indignați, la limita oricărei ”logici” emoționale… Doar așa vor putea să își proceseze ceea ce simt și ceea ce trăiesc, pentru că totul este foarte real și foarte ok să trăiască așa. Dacă și acasă le negăm sentimentele și emoțiile, atunci când vor fi la școală sau în echipă sau pe terenul de sport le va fi mult mai greu să își dezvolte acele abilități de autocontrol și reglare a emoțiilor.
IMG_0562
Copiii de vârste diferite au anumite abilități care îi recomandă pentru un sport. Firește, asta trebuie discutat cu un om experimentat în a identifica aceste lucruri. Spre exemplu, între 3 și 5 ani, copiilor li s-ar potrivi cel mai bine activități de alergare, acrobație, aruncare, prindere, plimbări cu tricicleta/bicicleta. Jocurile distractive și experimentarea mai multor sporturi sunt mai importante acum decât competiția în sine.
Pentru copiii mai mari (10-12 ani) nivelul de învățare, atenție și concentrare sunt din ce în ce mai dezvoltate, astfel încât, activitățile recomandate acestei vârste ar putea fi: nivelul începători de fotbal, baschet și hochei pe gheață.
Pe lângă conștientizare, implicare și consecvență în ceea ce privește sportul și activitățile individuale sau de familie, un factor foarte important în astfel de activități este și alimentația. Pentru că sunt alimente (vezi fast food, super procesate etc) care doar aparent dau energie corpului, pentru că de fapt o fură. Și atunci un copil fără energie nu va avea nici dorința de a se implica într-o activitate sportivă (fie ea și un simplu mers cu bicicleta, cu prietenii lui). Alimentația este foarte importantă nu numai în funcție de sportul pe care îl practică copilul dar și de perioada din an (dacă e frig trebuie un anumit fel de mâncare, anumite alimente, dacă este vară, sunt necesare altele).
Eu v-am povestit nu demult despre ce activități mai facem noi, în familie. Mergem cu bicicletele, facem trasee ușoare pe dealuri și munți. Încă nu s-a apucat Ioana de călărie dar a practicat puțin înotul la mare. De asemenea mie îmi e dor să reiau activitatea de yoga gym pe care am cam lasat-o baltă odată cu mutarea la Brașov.
Legat de alimentație, am trecut la varianta de vară, cu multe salate, cu multe legume crude și fructe de sezon. Pentru că și pe aici este caniculă, recunosc că una dintre slăbiciunile mele cele mai mari în perioada aceasta este înghețata. Deși, majoritatea nutriționiștilor zic că nu e chiar indicat să mănânci alimente mult mai reci decât temperatura corpului, din când în când, ceva rece, răcoritor eu cred că este ok. Cum nu demult povesteam, am descoperit brânzica înghețată Danonino pe care o pregătesc super rapid și pe care o mâncăm în familie.
Sunt interesante și ice-sticks-urile cu care vine brânzica, pentru că sunt special concepute să reprezinte 12 sporturi (unele se regăsesc și la Jocurile Olimpice de Vară) – și anume fotbal, ciclism, volei, tenis, golf, tenis de masă, înot, gimnastică, călărie, handbal și judo. Cu aceste bețe copiii mai pot să facă diverse forme geometrice și să deseneze. Și dacă vreți să participați la un concurs drăguț, puteți trimite o poză cu micuțul vostru în timp ce se joacă fotbal – accesați pagina de Facebook Danonino.
ice sticks
 

Lucruri interesante despre diverse sporturi

Știați că baschetul a apărut în SUA în 1891, din dorința de a inventa un sport care să-i antreneze pe studenți și în timpul lunilor de iarnă? Se pare că primele coșuri folosite erau simple coșuri pentru legume, fixate la înălțimea de 3 metri și 5 cm, la ambele capete ale sălii de sport.
Unul dintre cele mai complete sporturi este înotul. Acesta, nu numai că este distractiv pentru copii dar ajută foarte mult la dezvoltarea armonioasă a întregului organism, ajută la creșterea în înălțime, îmbunătățește respirația și fortifică toate grupele musculare. De asemenea, pe uscat, la fel de interesantă este și gimnastica aerobică.
Știați că scrima este o disciplină sportivă cu efecte importante asupra dezvoltării îndemânării, vitezei, forței, rezistenței și orientării rapide? De asemenea pune la încercare voința și fantezia scrimerului, întărește capacitatea de concentrare și reacție în luptă.
 
Voi ce sporturi practicați în familie? Dar copiii voștri, ce activități sportive preferate au?