Dincolo de partea spirituală, de meditație sau legătura cu hinduismul și cu practicile religioase ale acestuia, yoga este una dintre cele mai complete, accesibile și folositoare forme de sport care există în acest moment și s-au dovedit efectele benefice, nu numai asupra adulților care practică yoga ci și asupra copiilor, încă de la vârste foarte mici. Așadar, eu zic că puteți lua în considerare pentru întreaga familie o practică săptămânală de yoga (dacă nu chiar mai des, într-un centru organizat și, de ce nu, acasă). Pentru a nu intra în polemici religioase, majoritatea instructorilor de yoga se concentrează pe beneficiile exercițiilor și pe folosirea unor termeni generici, în locul numelor din Sanskrită, pentru pozițiile (Asanele) din yoga. Astfel, le-au redenumit în: pisica, podul, masa, copacul, câinele, vulcanul etc.
Yoga este o practică ce accesează și integrează toate aspectele noastre: corp, minte, spirit, în vederea obținerii unei armonii interioare. Popularitatea în creștere a practicii yoga poate fi atribuită și avantajelor sale de bază în streching și în îmbunătățirea gradului de conștientizare a corpului, de prezență în corp, adăugând și componenta conexiunii minte-corp.
Yoga este foarte bună pentru copii în multe multe feluri. Deoarece copiii se confruntă cu multe provocări emoționale, sociale și fizice, cu diverse conflicte, o practică yoga – care include tehnici de respirație, reguli de comportament și posturi fizice – poate fi incredibil de valoroasă pentru copii.

Yoga este o practică pe care copiii pot să o acceseze oriunde, astfel că respirația, concentrarea, pozițiile și posturile, modul în care învață copiii și cum reacționează ei în diverse situații, toate acestea vor conduce la o auto-descoperire și o curiozitate continuuă.
Yoga poate fi o opțiune foarte folositoare pentru copiii care nu reușesc în multe activități sportive sau în alte activități fizice de grup, din teama de a nu eșua, de a nu fi suficient de bun etc și de asemenea ajută copiii care sunt mult mai atletici, să exceleze în alte sporturi pe care le practică. Yoga introduce astfel valori profunde de viață, cum ar fi: non-violența, veridicitatea – autenticitatea, moderația, curățenia și auto-disciplina.

Cinci elemente cheie despre beneficiile practicării yoga de către copii

Crește flexibilitatea și rezistența fizică. Yoga promovează rezistența fizică deoarece copiii învață să își folosească mușchii în moduri noi. Indiferent că o postură se face în picioare, în șezut sau întins pe spate, fiecare contribuie la dezvoltarea diferitelor grupe musculare, ajutând astfel copiii să devină mult mai conștienți de corpul lor și despre cum funcționează eficient.
Rafinează echilibrul și coordonarea. Posturile de echilibru au fost create pentru a aduce calm și claritate din punct de vedere mental și fizic, toate acestea izvorând doar simplul fapt de a încerca posturile, fără presiunea îndeplinirii perfecte a lor. Spre exemplu, dacă un copil are dificultăți în a sta într-un picior, el învață echilibrul mental și fizic, pentru că atunci când cade și se ridică, învață să rămână calm și să aibă răbdare și să încerce până reușește. În timp ce copiii învață să-și îmbunătățească echilibrul fizic, vor trăi în același timp sentimentul de împlinire. Coordonarea este de asemenea strâns legată de echilibru și de dexteritate. Unii dintre instructorii yoga sau de kineto-terapeuți folosesc tehnicile yoga cu degete sau altele specializate, pentru a ajuta copiii să exerseze coordonarea motorie fină și grosieră.
Dezvoltă concentrarea. Actul în sine de a exersa pozițiile de yoga, încurajează copiii de a-și goli mintea și de a se concentra pe efort. Ca urmare a acestei unice preocupări (de a reuși o postură, de a sta în echilibru etc) yoga ajută copiii să fie concentrați și la școală și astfel să obțină rezultate mai bune.
Impulsionează stima de sine și încrederea în sine. Yoga insuflă încredere copiilor și poate aduce învățarea la un nivel experiențial. Yoga contribuie la dezvoltarea unui sentiment de uimire, de conștiență de sine, de apartenență la această lume, de integrare și de contribuție la tot ce ne înconjoară. Instructorii yoga îi învață pe copii să fie răbdători și să lucreze pentru îndeplinirea scopurilor lor și să persevereze. Instructorul de yoga oferă doar îndrumare; copilul este cel care muncește pentru propriul succes. Astfel, când copilul reușește să facă o postură, acest lucru îi dă încredere și contribuie la creșterea stimei de sine. Yoga oferă de asemenea instrumente pentru a practica compasiunea, mindfulness, generozitatea, concentrarea și flexibilitatea.
Întărește conexiunea minte-corp. Yoga ajută la conținerea unei stări de calm, atât în corp cât și în minte. Ca părinți, ne dorim ca cei mici să aibă un comportament generos, plin de compasiune, de atenție, curajos și plin de iubire, față de ei înșiși și față de lumea înconjurătoare. Autonomia și independența se câștigă pas cu pas, fără presiune ci cu susținere din partea tuturor celor care contribuie la creșterea și educarea copiilor. Să spunem DA tuturor acestor obiceiuri care aduc mai multă claritate și mai mult calm, în această lume care se mișcă mult prea repede pentru ei, este ceva ce trebuie să facem cu toții. Yoga poate funcționa ca o valvă prin care se eliberează presiunea și ca o fundație ce hrănește și dezvoltă copilul ca un întreg: corp-minte-spirit.
Părinții pot observa foarte repede beneficiile pe care yoga le poate aduce copiilor. Dar cei mai buni judecători sunt chiar copiii: cei care obișnuiesc să practice în mod regulat yoga, mărturisesc instructorilor, profesorilor și părinților, că au o putere de concentrare mult mai mare pe parcursul zilei, în activitățile lor și o atenție sporită pe ceea ce au de făcut. Așadar, cele mai bune recomandări!
Voi practicați yoga? Sau i-ați îndruma pe cei mici către cursuri de yoga dedicate lor?