Am împărtășit cu voi anul acesta multe gânduri și informații despre ce am simțit, crezut, documentat în legătură cu autonomia copiilor, despre creativitate și despre ce si cum să facem, încă de la nașterea lor, pentru a-i crește frumos, pentru a-i ajuta să devină adulți responsabili, independenți și da, autonomi. Tot ce am scris m-a ajutat și pe mine să îmi clarific mai bine ceea ce aleg să fac în fiecare zi, ceea ce vreau să obțin prin ceea ce fac, spun și gândesc și m-a ajutat să conștientizez care sunt nevoile de acum ale copiilor mei și cum să îmi adun toate acele resurse pentru a le împlini. De aceea am ales să mă implic în Campania Spune DA de la Danonino, pentru că mi-a oferit oportunitatea de a scrie despre toatea acestea și să sper că informațiile oferite vă sunt și vouă de folos.
Azi vreau să vă pun la dispoziție trei clipuri de la TEDx pe care este necesar să le vedeți și care au legătură cu toate subiectele pe care le-am abordat, din punct de vedere al autonomiei copiilor. Chiar dacă par că nu au legătură, pentru că specialiștii de acolo nu vorbesc în special despre acest aspect, sunt lucruri care completează lista, ca să spun așa, lista acelor idei pe care trebuie să le avem în vedere ca părinți. Sunt   trei clipuri cu trei oameni deosebiți, diferiți, foarte apreciați și care spun lucrurile foarte bine. Merită să le vedeți!
1. Peter Gray – despre joaca liberă, autodirecționată a copiilor. Peter Gray este profesor cercetător în psihologie la Boston College. A condus și publicat cercetări în psihologia comparativă, evoluționistă, a dezvoltării și a educației. A publicat articole despre metode inovative de predare și abordări educaționale alternative. Cartea lui ”Liber să înveți” este o carte care îți schimbă fundamental modul de a privi modalitatea în care copiii învață (sau ar trebui să învețe) și cum, prin studii de ani de zile, arată cât este de importantă joaca, cât este de fundamental jocul autoghidat, autodirecționat, pe care copiii instinctiv îl practică — dacă li se permite. Joaca – prin definiție – este acea activitate auto-controlată și auto-direcționată – de aceea are putere educativă. Unul dintre motivele pentru care joaca liberă a fost degradată este pentru că a apărut noțiunea că cei mici învață cel mai bine de la un adult și că jocul spontan, gândit și creat de copii este doar o pierdere de timp. În filmul de mai jos îl puteți auzi pe Peter Gray vorbind despre declinul jocului liber.

2. Julie Lythcott-Haims – despre stilul de parenting care ne dă peste cap copiii. Julie Lythcott-Haims a fost decan la Standford, îar în clipul de mai jos de la TED Talks Live, vorbește despre stilul de pareting elicopter și despre cum, din dorințele noastre asupra copiilor de A FI, de A DEVENI, de A AVEA ajungem să vedem copiii ca pe niște bonsai pe care TREBUIE să îi modelăm în a deveni oameni, după cum credem noi că ar trebui să fie ei, la vârsta adultă și ce cariere ar trebui să aibă. De asemenea vorbește despre capcanele în care, ca părinți, cădem de cele mai multe ori pentru că vrem tot ce e mai bun pentru copiii noștri și pentru că vrem ca cei mici să fie cei mai buni, să intre la cele mai bune universități, să aibă cele mai bune note, să fie impecabili la toate activitățile extra-școlare la care îi ducem, că vor sau nu vor. Și, mai spune despre cum putem să le dăm cele mai bune instrumente de a fi adulți independenți și cu adevărat capabili să își făurească viața așa cum vor ei, pornind de la cele mai simple și banale obiceuri, din casă: de la strâns masa, la spălat vase și alte asemenea lucruri.
Vă invit să vedeți clipul de mai jos și să vă faceți o analiză asupra modului în care acționați sau reacționați, în relațiile cu copiii voștri.

3. Austeja Landsbergiene – despre parentingul responsabil: cum să creezi amintiri și nu așteptări. Austeja Landsbergiene este Ph.D., CEO si fondator al unui lanț privat de grădinițe din Letonia și Lituania. I-au fost atribuite de către Președinteșe Lituaniei și de către Regele Suediei titlul de Tânăr Antreprenor al Anului, pentru îmbunătățirea sistemului de educație al Lituaniei, datorită implementării unui nou concept de predare în grădinițe și școli. Este autor de cărți și mamă la rândul ei, un model inspirațional, un educator și vizionar, care crede că cel mai bun lucru pe care părinții pot să îl ofere copiilor sunt amintirile, dragostea necondiționată, generozitatea – adică acea bunătate, care ar trebui să fie în fiecare relație părinte-copil. Este oare stilul nostru de parenting bazat pe bunătate și generozitate sau pe critică și ostilitate? În clipul de mai jos o puteți auzi vorbind cu multă emoție despre ceea ce contează mai mult și mai mult într-o familie, despre cum poate să influențeze viața unui copil un părinte (sau educator) care îl respectă pe copil și care îl tratează cu bunătate. Una dintre fricile cele mai mari ale părinților este ca cei mici să nu eșueze în viață. Asta înseamnă că trebuie ”să lucrăm”, încă de când sunt foarte mici, ca acest lucru să nu se întâmple, nu-i așa? Dar dacă acceptând copilul așa cum este el, încurajându-l fără a-l constrânge, fără a ne proiecta asupra lui fricile noastre – și nici dorințele noastre teroriste, fiind alături de el și asumându-ne că de fapt imaginea noastră de mamă și tată, în fața lumii, ne întunecă judecata și, mai rău, ne întunecă inima…ce s-ar întâmpla atunci?
Magia vieții de copil constă în amintirea pe care noi o creăm acum și care va rămâne înscrisă în el pentru tot restul vieții. De aceea este necesar ca amintirea să fie una pozitivă, să fie una în care să îi folosească și când va fi adult sau când va avea propri copii. Ce vrei să-și amintească fiul sau fiica ta peste 10 sau peste 20 de ani?

Voi ce părere aveți despre subiectele dezbătute mai sus?
Featured image unsplash.com