Cat de sigura este casca pe care copilul tau o poarta cand merge pe bicicleta? Un studiu facut in Marea Britanie s-ar putea sa te puna pe ganduri. Parintii ar trebui sa aiba mai multa grija si dupa ce cumpara biciclete pentru copii.
Un studiu facut in aceasta perioada in Marea Britanie a scos la iveala ca aproape 400.000 de motociclisti britanici ar trebui sa-si schimbe castile. Specialistii recomanda ca o astfel de casca sa fie schimbata o data la cinci ani. Studiul a aratat ca 62% din motociclistii britanici au casti mai vechi de cinci ani. Cei de la The Telegraph au extins discutia inspre castile de biciclete. Iar cele de biciclete pentru copii reprezinta un subiect si mai sensibil.
Cei mai multi sunt de parere ca nu este nevoie sa schimbe casca daca o folosesc o data-de doua ori pe saptamana. Nimic mai fals. Este recomandat sa fie schimbata o data la doi ani, pana la cinci ani, in functie de garantiile producatorului. S-a demonstrat ca o casca se poate degrada si daca nu este folosita, mai ales daca este tinuta in soare. Castile de biciclete pentru copii si adulti sunt in mare parte construite din polistiren expandat, care este acoperit de un plastic tare, care sa reziste la socuri.
Insa fiind vorba despre plastic, acesta se degradeaza in timp. Polistirenul expandat este cunoscut pentru faptul ca absoarbe foarte bine socul, dar acesta poate fi macinat de timp. Mai ales daca este tinut in soare. Asa pot aparea unele fisuri, unele care nu sunt la vedere, lucru care mareste pericolul. Ciclistul poate considera ca are o casca in stare foarte buna, insa stricaciunile din interiorul ei ii pot scadea dramatic performantele. De asemenea, in cazul in care casca a suferit un impact, este recomandat sa o schimbati, deoarece prin interior ar putea aparea fisuri care va pun siguranta in pericol, in cazul unui nou accident. In cazul bicicletelor pentru copii, acestea sunt mai expuse, deoarece este cunoscut faptul ca cei mici sunt mai predispusi la accidente.
Peter Threlfall, manager la Laboratorul INSPEC International, sustine ca tarile din Uniunea Europeana au un control al calitatii in ceea ce priveste castile. Inclusiv materialele sunt controlate: “Este important ca ele sa nu fie fabricate din materiale care produc alergii, casca nu trebuie sa incurce vederea sau auzul si nu trebuie sa impiedice purtarea ochelarilor de soare. Casca nu trebuie sa prezinte niciun pericol important pentru purtatorul sau, nu trebuie sa aiba muchii sau componente ascutite. Daca a fost supusa unui impact semnificativ, este important sa cumparati una noua”, spune Peter Threfall.
Acesta spune ca o casca ar trebui schimbata la patru-cinci ani. Pe de alta parte, alti specialisti recomanda sa nu treaca mai mult de doi trei ani. Mai ales cand vine vorba despre castile de biciclete pentru copii. Mai ales ca o casca difera de la un producator la altul si unele pot rezista mai mult, altele mai putin.