Lego a stabilit un nou record de venitui in istoria companiei producatoare de jucarii pentru copii. Veniturile pe anul trecut au crescut cu 6% fata de anul precedent si au atins un record pentru Lego, 5,38 miliarde de dolari. Cererea de jucarii pentru copii este tot mai mare de la un an la altul.
Compania daneza a luat fiinta in 1932, iar creatorul ei se numeste Ole Kirch Christianse – tamplar de meserie. Ideea i-a venit dupa ce si-a pierdut jobul. De atunci, Lego a devenit printre cele mai cautate jucarii pentru copii. Insa ultimii 12 ani au fost cei mai productivi din istoria firmei. In medie, producatorul de jucarii pentru copii a anuntat cresterea profitului de la un an la altul cu 12%, iar in 2016 a fost stabilit un nou record in istoria companiei. Veniturile firmei au atins 5,38 miliarde de dolari, in timp ce profitul net a fost de 1,3 miliarde de dolari.
Totusi, Lego ramane in continuare in spatele principalului rival pe piata producatorilor de jucarii pentru copii, Mattel Inc (cei care produc papusa Barbie), care a avut anul trecut venituri de 5,46 miliarde de dolari. Insa Lego are un ritm de crestere impresionant si pare o chestiune de timp pana va deveni compania producatoare de jucarii cu cele mai mari venituri din lume.
De altfel, Lego se confrunta cu o problema pe care si-ar dori-o orice producator. Danezii nu reusesc sa faca fata cererii de jucarii pentru copii, motiv pentru care investesc intens in dezvoltare. Recent, a investit aproximativ 100 de milioane de dolari pentru o fabrica in China, prima de pe continentul asiatic. Piata de jucarii pentru copii din Asia este in continua dezvoltare, iar cererea pentru piesele Lego a explodat. Pe langa unitatea de productie din China, Lego mai are fabrici de jucarii pentru copii in Danermarca, Cehia, Mexic si Ungaria si are in total 18.500 de angajati. Jucariile Lego sunt prezente in peste 130 de tari si se estimeaza ca se vand 100.800 de seturi pe ora.
In Romania, producatorul danez de jucarii pentru copii si-a deschis prima filiala in 2011, insa si-a inceput oficial activitatea pe 1 ianuarie 2012. Piesele Lego sunt printre cele mai cautate pe piata romaneasca de jucarii pentru copii, estimata la aproap 200 de milioane de euro. Seturile Lego se gasesc in oferta Noriel, cel mai mare magazin de jucarii pentru copii din Romania.