Muzeul Satului Banatean a organizat un eveniment in care au incercat sa-i faca pe cei mici sa indrageasca traditionala ie romaneasca. Prichindeii au putut proba bluze pentru copii traditionale, au invatat tainele olaritului sau cele ale sculpturii in lemn.
Ia romaneasca este un simbol al culturii noastre. Pe cat de simpla, pe atat de apreciata este, atat intre hotarele noastre, cat si in strainatate. Il ultimii ani, ia a devenit tot mai apreciata peste hotare si este un motiv de mandrie pentru portul traditional. Pentru a duce aceasta traditie mai departe, Muzeul Satului Banatean, din Timisoara, a organizat un eveniment special dedicat celor mici, prin care acestia au luat contact cu bucati din folclor. Copii de toate varstele au vazut si invatat cum se tese o ie, cum se sculpteaza in lemn sau cum se fac oalele din lut. Zeci de micuti au participat la acest eveniment, au incercat artele traditionale, au admirat bluze pentru copii traditionale, speciale croite pentru varstele lor si imbogatite cu motive din folclor.
Cei mici au fost entuziasmati de ia romaneasca, dar si de secretele olaritului sau sculptatului in lemn. Incantarea a fost atat de mare, incat multi micuti probabil ca au mers acasa si le-au cerut parintilor sa le cumpere bluze pentru copii confectionare in stilul traditional, adica ia romaneasca adaptata la masurile celor mici. A existat chiar si un concurs pentru cea mai frumoasa ie, de care s-a ocupat un voluntar al Asociatiei V.O.R.B.A.
Ia romaneasca a devenit tot mai populara in ultimii ani. Confectionata din panza alba de bumbac sau borangic si impodobita cu motive tradidionale cusute manual, ia este un accesoriu lejer si la moda, in acelasi timp. Simplitatea ei a fost foarte apreciata si introdusa in stilurile moderne de vestimentatie. Cererea este in crestere si in prezent exista targuri, site-uri sau magazine care vand atat ii pentru adulti, cat si bluze copii brodate cu motive traditionale.
Preturile unei asemenea bluze originale este insa destul de ridicat, deoarece mesterii populari le lucreaza manual: “Insemnele magice cusute cu grija, cu fiecare impunsatura de ac, aveau menirea de a proteja purtatorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele mosteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meştesugului popular, ci si rugaciunile potrivite care se spuneau obligatoriu inaintea inceperii torsului lanii, a tesutului sau a impletitului firelor”, explica Oana Parvan, blogarita de succes in domeniu.