Cinci bebelusi au venit pe lume pe 29  februarie, la maternitatea din Braila. In Romania, peste 12.600 de persoane isi serbeaza ziua in cea mai rara zi din calendar.
Sa te nasti pe 29 februarie poate fi considerat un privilegiu, dar si un ghinion. In prima categorie intra cei care considera ca este o zi speciala si se simt si ei la randul lor speciali. Din grupul ghinionistilor fac parte cei care tin neaparat sa-si serbeze ziua, insa ziua de 29 pica o data la patru ani. Anul acesta, la maternitatea din Braila s-au nascut cinci bebelusi pe 29 februarie. Este vorba despre doi baietei si trei fetite, informeaza Obiectiv Vocea Brailei. Cei cinci bebelusi vor avea insa prima aniversare abia peste patru ani, cand va pica din nou 29 februarie.
Conform datelor oficiale, in Romania sunt peste 12.600 de persoane care s-au nascut pe 29 februarie. Este un oarecare echilibru intre sexe, 6.558 sunt barbati si 6.383 femei. La nivel mondial, aproximativ patru milioane de oameni isi serbeaza ziua pe 29 februarie. Sansele ca un copil sa vina pe lume pe 29 februarie sunt de una la 1.461 de bebelusi. Este o situatie ciudata din calendar, deoarece acestia, de exemplu, pana la varsta de 64 de ani se vor intalni doar de 18 ori cu ziua in care au venit pe lume. Cei care s-au nascut pe 29 februarie sunt astfel nevoiti sa-si aniverseze ziua fie pe 28 februarie, fie pe 1 martie.
De se adauga o zi in calendar la fiecare patru ani? O rotatie a Pamantului in jurul Soarelui nu se face intr-un numar rotunde de zile, ci in 365 de zile si 6 ore. La fiecare patru ani, cele sase ore sunt adunate si se adauga o zi in calendar, la luna a doua, care are in mod normal 28 de zile. Primul care a cerut introducerea anului bisect a fost imparatul Iulius Cesar, dar dupa o vreme si-a dat seama ca se repeta mult prea des. Problema s-a rezolvat cu o corectie in calendarul gregorian, in care s-a stabilit ca un an este bisesct doar daca se divide cu 4. Exista o exceptie aici, cazul in care anul este divizibil cu 100. Asa s-a ajuns la situatia in care acei bebelusi care se nasc pe 29 februarie isi mai serbeaza ziua abia peste patru ani.