Dacă vreți să experimentați viața simplă, de țară, istoria dar și rafinamentul dintr-un sat săsesc din Transilvania, vă recomand să luați familia și să mergeți la Cincșor. Noi am fost aici și am descoperit o lume magică și o experiență care ne-a transpus acum multe sute de ani, în istoria locului. Cincșor este un loc tipic pentru fostele sate săsești din Transilvania, unde Școala, Biserica Fortificată și Parohia reprezentau centrul comunității, esența și cultura satului.
Biserica fortificată din Cincșor a fost pentru primă oară menționată în 1421. După lucrări de restaurare, este din nou deschisă. Ba chiar, în turnul Bisericii puteți să vedeți cum trăiau, cum se îmbrăcau, ce mâncau oamenii din acele vremuri, datorită reconstituirii istorice pusă în realitate cu îndemânare de prietenii noștri – Bogdan și Nicol – de la Viața pe îndelete.



Școala Evanghelică din Cincșor a fost construită în 1910. Clădirea are influențe Art Nouveau și a fost proiectată de arhitectul transilvănean Fritz Balthe, care s-a luptat cu reprezentanții comunității evanghelice săsești din acea vreme să construiască o clădire spațioasă, cu ferestre mari, foarte modernă pentru pentru un simplu sat din acele timpuri.



Fosta Parohie Evanghelică este cea mai veche clădire privată din Cincșor. Documentele oficiale arată că fosta casă parohială a fost construită cu mult înainte de 1600 (când se pare că avea o singură cameră), iar unul dintre primii locuitori ai acestei clădiri se pare că a fost pastorul catolic Rudbertus – 1377.

Pe scurt, acestea sunt atracțiile din Cincșor. Pe lung, vă recomand să mergeți, să le descoperiți istoria, să le admirați arhitectura și modul în care au fost renovate și felul în care sunt prețuite la adevărata lor valoare – culturală, istorică, spirituală.
De asemnea, fiind aproape de trei mari centre urbane și istorice: Sibiu – Sighișoara – Brașov, puteți face excursii de o zi în aceste orașe sau pur și simplu, să vă delectați cu plimbări cu bicicleta pe dealurile de prin împrejurimi sau să luați parte la diversele activități și ateliere ce au loc în mica comunitate din Cincșor – cum ar fi: coacerea pâinii și a plăcintei tradiționale săsești, în cuptor de lemne, mulsul vacii sau excursiile pe munte.
Vă las pe voi să descoperiți frumusețea caselor de oaspeți din satul din Țara Făgărașului. Puteți să găsiți informații și evenimentele lor pe transilvania-cincsor.ro sau pe pagina de facebook. Ce mai pot să vă spun este că noi am stat într-una din camerele amenajate în fostele grajduri din curtea Casei Parohiale – camera cu șemineu. Puteți găsi aici informații despre camere, prețuri și tot ce este nevoie să știți despre șederea în Casele de oaspeți de la Cincșor.

Curtea fostei case parohiale este absolut minunată, mare, plină de verdeață și flori. Cei mici se pot juca în „Căsuța cu povești”, o fostă căsuță pentru albine, iar adulții pot servi un pahar de vin sau sta de vorbă chiar în vechea șură din curte. Dacă prindeți și un brunch organizat, cu mâncare delicioasă, atelier de cusut și tot felul de astfel de minunății, vă asigur că nu veți regreta experiența.

Aproape de natură

Când stai într-un astfel de loc, departe de gălăgia orașului, de agitația de zi cu zi, aproape de natură, de pădure, de plante, de animale, toată perspectiva vieții pare să se schimbe și simți, în sfârșit că ai ajuns…acasă.
Eu am fost impresionată de abundența de flori din zonă, la început de vară și nu contenesc să mă minunez de toate beneficiile pe care plantele le aduc în viața noastră, indiferent de forma prin care o fac: că stăm întinși în iarbă, că facem o plimbare prin pădure, că le folosim în ceaiuri, tincturi sau diverse remedii. Renumitul fitoterapeut Ovidiu Bojor spunea că putem să ne vindecăm de orice afecțiune și orice boală prin plantele care cresc în locul în care ne-am născut. Sunt și alte plante care aduc beneficii oamenilor de pe întreaga planetă și una dintre aceste plante, despre care vreau să vă spun câte ceva este Arnica montana.

Povestea plantei vindecătoare Arnica montana

Provenind din regiunile muntoase ale Europei,  începand cu secolul al VI-lea, această plantă miraculoasă a fost recunoscută şi utilizată pentru proprietățile sale terapeutice.  Ea este cunoscută însă în secolul XII când stareța Hildegarde de Bingen îi face o descriere care este utilizată în farmacopeea tradițională. Ceea ce nu se știe însa este că Arnica era utilizată pe vremuri pentru colorarea țesăturilor, în macerarea cu alcool. În perioada contemporană, ea poate intra în compoziția cosmeticelor, șampoanelor sau adjuvantelor pentru baie.
De atunci și până în prezent și-a revendicat locul în tratamentul homeopatic pentru diminuarea tumefacțiilor, contuziilor, echimozelor, dar și durerii şi inflamației asociate leziunilor țesuturilor moi ca urmare a procedurilor din chirurgie.

Da, Arnica este o minune și remediul homeopatic cu Arnica montana poate produce adevarate minuni.
Culegerea plantei Arnica reprezintă tradiție, experiență și știință. Povestea florii de Arnica montana reprezintă darul pe care natura ni-l oferă cu atât de multă generozitate, împreună cu alte daruri minunate: culoarea, prospețimea, puritatea și frumusețea. Recoltarea este o etapă cheie. În maximum 48h, Arnica trebuie să fie culeasă, depozitată şi livrată în laboratorul producătorului. Ceea ce este important de asemenea de menționat este faptul că, în Franța de exemplu, Arnica montana nu are acces liber. Deși sălbatică, planta crește întotdeauna pe terenul unui proprietar, fie privat, fie public. Culegatorii au obligația de a cere o autorizație pentru recoltare.

Pentru unul dintre cei mai mari producători de medicamente homeopatice, Arnica montana este recoltată manual de echipe de culegători care culeg întreaga plantă. Laboratoarele BOIRON sunt semnatarii convenției de la Markstein (2007), convenție unica, statuară între toți actorii filierei: reprezentanți ai laboratoarelor farmaceutice, primari, agricultori și culegători. Convenția de la Markstein vizează organizarea persoanelor implicate în culesul Arnica montana și asigură conservarea plantei ca resursă comună. Astfel, fragilizată de acțiunea factorului uman, Arnica montana este protejată pentru a supraviețui, iar munca cu plantele sălbatice necesită o mare suplețe pentru toate părțile implicate.
Arnica montana este un medicament  homeopatic cu o eficacitate demonstrată de numeroase studii clinice, fără reacții adverse, care nu interacționează cu alte medicamente și oferă siguranță în administrare. Arnica montana, antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume, este folosit în traumatisme cauzate prin cădere, lovire, răni, preoperator şi postoperator, hemoragii de mică și medie intensitate, fragilitate capilară, hematoame, echimoze, oboseală musculară, postnatal și de către sportivi.

Voi folosiți remediul homeopatic Arnica montana?