<script type="text/javascript" src="//ro.adocean.pl/files/js/ado.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script type="text/javascript"><!-- [et_pb_line_break_holder] -->/* (c)AdOcean 2003-2017 */<!-- [et_pb_line_break_holder] --> if(typeof ado!=="object"){ado={};ado.config=ado.preview=ado.placement=ado.master=ado.slave=function(){};} <!-- [et_pb_line_break_holder] --> ado.config({mode: "old", xml: false, characterEncoding: true});<!-- [et_pb_line_break_holder] --> ado.preview({enabled: true, emiter: "ro.adocean.pl", id: "9o_nnmMOl7DVtYDXaZt4a6fiYvE4HBI1Yn6GfTZu5v3.E7"});<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
Dacă sunteți prin Brașov în vacanță sau vreți să faceți o excursie de o zi chiar din București sau…pur și simplu vreți să schimbați peisajul și să încercați și altceva, vă propun câteva idei de mini-vacanțe de o zi, pe lângă Brașov. Voi alegeți dacă vreți doar să vă plimbați, să urcați pe munte, să faceți un picnic sau să vizitați ceva interesant.

2 idei de excursii de o zi pe lângă Brașov

Dealul Lempeș – rezervație naturală
Pe Dealul Lempeș se ajunge din localitatea Sânpetru, care este lipită de Brașov, în drumul spre Sighișoara. Dealul Lempeș cu altitudine de 704 metri (Vârful Cetății) creat prin eroziune,este limita nordică a Porții de la Sânpetru, care compartimentează Depresiunea Brașovului. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată. Aria naturală reprezintă o prelungire la sud de Olt a masivului Baraolt, alcătuită din roci sedimentare, calcare, conglomerate și gresii atribuitecretacicului, ce adăpostește o mare diversitate de floră și faună specifică Țării Bârsei. Rezervația dispune de mai multe tipuri de habitate, astfel: păduri de fag, păduri de fag și carpen, păduri dacice de stejar și carpen și habitate cu vegetație de silvostepă eurosiberiană cu specii de stejar. [Wikipedia]. Pe noi ne-au impresionat foarte mult pinii și, firește, priveliștea impresionantă ce se poate admira din vârful dealului.

Ce poți face prin zonă? Excursie ușoară cu copiii, picnic (sunt și mese amenajate în câteva locuri), căutări de ”comori” ale pădurii. Și…nu uita (!) să te bucuri de drum și mai puțin de destinație…Să fii prezent, alături de copii, în descoperirea feluritelor plante, ierburi, flori, arbuști sau arbori care veghează dealul.
Dâmbul Morii și Canionul 7 Scări
Aceasta este zona în care ne petrecem cea mai mare parte a ieșirilor cu copiii. Când nu mai știm ce să facem, nu avem chef neapărat de mers în parc sau vrem să ne reîncărcăm bateriile (link primul articol), dăm o fugă la Dâmbul Morii.

În Dâmbul Morii se intră prin Timișul de Jos, așadar, nu ajungeți în Brașov, faceți dreapta din DN, dacă veniți dinspre Predeal (este indicator cu Domeniile Dâmbul Morii). La capătul străzii principale este bariera (aici puteți lăsa și mașina), de unde începe traseul spre Canionul 7 Scări. Până să începeți traseul efectiv prin pădure, spre Cascadă, este un loc imens în care puteți pur și simplu să vă bucurați de natură, de apă și de liniște (asta dacă nu prindeți vreo zi cu soare – de weekend sau sărbătoare – pentru că zona va fi – fără doar și poate – plină de oameni care stau la picnic, fac și un foc micuț sau fac, pur și simplu, plajă). Noi venim des în această zonă, cu prietenii copiilor și părinții lor, pentru că celor mici le place să se joace prin pârâu, să observe mormolocii, să adune pietre și câte și mai mai câte.

Dacă mai mergi puțin, în sus, spre munte și pădure, începe traseul spre Canionul 7 Scări care este relativ ușor de făcut cu copiii (chiar și cu cei mai micuți). Cărarea este destul de lină, multe lucruri interesante de descoperit pe drum, locuri drăguțe pentru picnic, fabuloasa priveliște din Canion și, la coborâre, în special pentru adulți sau pentru copiii experimentați – coborâre cu tiroliana, printre copacii de pe traseu. În partea de jos a traseului, înainte de a începe urcușul mai greuț, este și tiroliană pentru copiii mai mici. Așadar, despre traseul efectiv: teoretic durează între 45 de minute (zic ei) și 2 ore să ajungi cu copiii, sus, la Cascadă. Urcarea prin Canion, undeva între 30 și 45 de minute, coborârea – ni se recomandă să nu coborăm pe cele 7 scări ci să mergem pe ruta ocolitoare – cam vreo oră, până la punctul central. Aici se face și plata taxei de acces în Canion (10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenți). Aici ni se dau indicații despre cum e mai bine să urcăm pe scări (atenție că ele sunt în mare majoritate ude, stropite de apă), copiii primesc cască și ham (pentru a fi asigurați/legați de un adult); tot de aici puteți cumpăra diverse de mâncat, băut sau suveniruri.
Noi am fost prima dată când juniorul avea 10 luni iar Ioana 6 ani.

Dacă nu vreți să faceți traseul către Canionul 7 Scări, vă recomand să mergeți pe drumul principal din Dâmbul Morii (treceți de zona cu parcare, de unde se vede bariera spre Canion), și tot în sus, spre pădure. După 3 minute de mers o să vedeți o altă barieră – de aici începe traseul spre Cabana Bunloc. Dacă o luați pe drumul forestier de după barieră – și nu spre traseul marcat spre Bunloc – o să vă puteți bucura de una dintre cele mai frumoase zone de pădure care mi-a fost dat să văd… cu poienițe, pârâu și izvoare, păduri dese cu mușchi gros, miros proaspăt de verde. Este zona în care ne încărcăm bateriile și de unde ne luăm energia pentru o săptămână întreagă. Un picnic este binevenit în liniștea de aici.

Alte recomandări

Pentru că este vorba de Brașov (nu zic că așa este peste tot la munte, dar la Brașov știu că este așa…), vă recomand să aveți în minte că pe aici:

  • acum, primăvara (chiar dacă prin sud a venit vara, pe aici e abia primăvară…), de prin iarbă, în special prin zonele deschise, pe dealuri, pe lângă pârâuri, puteți să vă pricopsiți cu ”prietenele” căpușe. Așa că, vă recomand să folosiți un repelent de insecte, pentru a vă proteja de aceste vietăți.
  • plouă, destul de des. așadar, să aveți haine de ploaie și bocanci de noroi, impermeabili.
  • pentru că riscul de accidentare este mai mare (deal, pietre, cioturi de rădăcini din pădure etc), este necesar să aveți la voi trusa de prim ajutor…sau măcar un remediu pentru lovituri, vânătăi, contuzii și alte traumatisme. Noi folosim remediile homeopatice pe bază de Arnica montana. Nu este prea ”amuzant” să cari în spate un copil care și-a scrântit glezna sau care s-a cățărat pe undeva și a căzut lovindu-se la cap sau genunchi sau în altă parte. Din experiența noastră (și a celor care folosesc de ani de zile, ca și noi, remediile homeopatice homeopate cu Arnica montana ), chiar funcționează foarte rapid și foarte eficient. Am pățit-o cu juniorul, în diverse cazuri de căzături sau lovituri și s-au vindecat mult mai repede vânătăile și toate aceste ”semne” ale copilăriei.

Altfel, dacă alegeți să faceți plimbările de pe lângă Brașov pe care vi le-am recomandat mai sus, să ne dați și nouă de știre…poate ne întâlnim la un picnic, o vânătoare de comori, la un strâns de conuri de pin sau la numărat de broaște.

Voi pe unde mai mergeți prin drumeții de o zi? Și ce remedii vindecătoare aveți prin traistă?