În mijlocul pădurilor de brazi din Munții Harghitei puteți găsi unul dintre cele mai vechi parcuri de aventură din România, unul special gândit atât pentru copii și începători, cât și pentru cei avansați, având o tiroliană lungă de 985m, din care 350m sunt peste lac. La Balu Resort am fost și noi, părinți și copii, la final de aprilie, într-o activitate din cadrul retreatului Familia în Natură.

De ce să mergi cu copiii într-un parc de aventură

Dacă ai un copil aventuros (sau nu) și are vârsta peste 3 ani (și 100 cm înălțime) îți recomandăm să încerci o excursie într-un parc de aventură. Într-un astfel de loc, jocul, învățarea și aventura se îmbină foarte bine. Copiii au parte de o experiență în care sunt implicați cu toate simțurile lor.
Copiii:

  • învață să urmeze regulile de siguranță (culmea este că nu am văzut vreun copil care să nu fie atent la ghidul care le făcea instructajul și să nu urmeze apoi regulile ce li se prezentaseră);
  • își dezvoltă coordonarea mână-ochi, gândirea logică, echilibrul, condiția fizică cu totul;
  • petrec timp în pădure, și se știe, pădurea are un efect terapeutic (din mai multe puncte de vedere) asupra noastră;
  • își înving fricile și învață să gestioneze anumite situații limită, mai ales dacă primesc atenție și susținere din partea părinților sau a unui adult însoțitor.
  • învață și exersează răbdarea, în timp ce își așteaptă rândul sau în timp ce urmează instrucțiunile primite;
  • se distrează, se odihnesc și se învigorează, toate în același timp 🙂

Câteva cuvinte despre Balu Resort

Cele 11 trasee cu grade diferite de dificultate au 190 elemente de joc şi 190 platforme montate pe copaci acoperind o suprafaţă de 1.5 hectare. Aici se găsesc 4 trasee dedicate copiilor și 7 trasee pentru adulți, copii, cei mai experimentați. Cel mai atractiv traseu al parcului este Tiroliana, fiind cel mai lung traseu de alunecare din Europa Centrală, cu o lungime de 985 m.

Prețul pentru 3 ore de activitate este de 40 de lei pentru un copil și 50 de lei pentru adult. La intrarea în parc este și un restaurant cu terasă și loc de joacă pentru copii. Informații despre trasee, locație și alte lucruri minunate care se întâmplă la Balu Resort puteți găsi pe balupark.com.

Experiența noastră în parcul de aventură

Noi nu avem prea multă experiență de mers în parcuri de aventură pentru că domnișoara noastră nu a fost foarte dornică de cățărare sau de prea multă adrenalină. Poate că și frica ei de înălțime are un rol în acest sens. Nu am forțat-o dar nici nu am renunțat.

De-a lungul anilor am fost prin tot felul de locuri și iată, de data aceasta, și-a învins frica și a luat și ea parte, alături de copiii din grupul nostru, la experiență. Nu i-a fost ușor. Mai spre final chiar a renunțat. Poate că a obosit. Poate că au fost prea multe emoții și traseul devenea mai greu. După o scurtă pauză a reluat traseul și a reușit să-l termine. Acolo, sus, singură, alături de tatăl ei. Fără spectatori. Fără altcineva să o ”împingă” de la spate sau să o grăbească. Doar pentru ea. Și a reușit. Cred că tot ce a învățat în această experiență, dincolo de cum să se cațăre, cum să prindă carabinele sau cum să se ferească de pericole – ceea ce a învățat cel mai mult a fost să se asculte pe ea însăși și să aibă curajul să continue, chiar dacă, aparent, nu mai avea de ce să o facă…
Riscuri și cum putem să le evităm atunci când mergi într-un parc de aventură

  • în primul rând este absolut necesar ca tu, părintele sau adultul însoțitor, pe traseu, cât și copilul, să fiți foarte atenți la instrucțiunile și regulile de siguranță care sunt prezentate în ”ora” de inițiere, de către ghidul parcului. Pe parcursul aventurii este necesar să îi mai amintiți copilului, din când în când care sunt aceste reguli.
  • este absolut obligatoriu ca cel mic să își păstreze echipamentul și casca de protecție. Este recomandat să aibă și mănuși speciale (se pot achiziționa, contra cost), îi ajută să nu se rănească, să își protejeze palmele și să poată face prizele mai ușor.
  • evitați experiența dintr-un parc de aventură atunci când plouă sau când platformele sau cablurile sunt ude, mai ales pentru cei începători.

Nu se prea întâmplă să plecăm de acasă fără o trusă de ajutor, chiar și într-o variantă mai simplă. Întotdeauna am la mine, în funcție de locul în care mergem, ce aș putea avea nevoe, în caz de urgență. Spre exemplu, dacă mergem undeva la pădure sau pe o pajiște, să facem picnic și dacă este și soare puternic pe cer, întotdeauna am un repelent pentru căpușe sau țânțari și o cremă de protecție solară. Dacă știu că mergem pe munte, ne cățărăm sau mergem cu bicicleta sau trotineta, am ceva pentru julituri și căzături: un dezinfectant pentru răni și julituri, remediul homeopatic  pe bază de Arnica montana pentru lovituri, în special cel sub formă de gel, plasturi și pansamente sterile, poate chiar o fașă elastică, în caz de traumatisme pe la glezne sau genunchi și poate și un sirop analgezic, în caz de durere mare.
Scriu acum despre remediul homeopatic cu Arnica montana pentru că l-am folosit, atât în excursia în parcul de aventură cât, de fapt, pe tot parcursul retreatului pe care l-am organizat. Juniorul nostru a ”experimentat” mai multe căzături și lovituri, inclusiv la locul de joacă de la Balu Resort, unde, sub atenta mea supraveghere, a luat o ”trântă” de pe balansoar de ”toată frumusețea”. Știți acele momente când vrei să ai zece brațe și viteza unui super-erou, să poți să îl ferești pe copil de tot ceea ce ar putea să îl rănească, nu-i așa? Exact asta am pățit și eu cu el. Din fericire, totul s-a terminat cu bine, durerea pare să îi fi trecut destul de rapid, semnul căzăturii și el s-a dus repede, drept dovadă că remediul homeopatic cu Arnica montana pe care l-am folosit chiar funcționează! Așadar, fiți cu ochii în paișpe și cu trusa de urgență la voi. Cu micii exploratori (da, chiar și cu cei mai mari…) nu e de glumit!

Recomandarea noastră: mergeți cu copiii pe unde puteți, oriunde vor ei, atâta timp cât acest lucru implică natura, aventura, jocul și învățarea. Fiți alături de ei, jucați-vă, cățărați-vă, bucurați-vă împreună cu ei!

Prin ce alte parcuri de aventură ați mai fost cu cei mici?